Cesta k programování

10:48 Acantha 0 Comments


Dnes opustíme rady, jak na dobrý životopis a profil, a podíváme se, jak můžete získat schopnosti a dovednosti potřebné k zahájení kariéry v IT. Každý má jinou motivaci, proč se dostat do IT branže. U mě to byla touha pochopit, jak to funguje uvnitř té malé zázračné bedýnky, jak se z jednoho klinutí myší stává série procesů a jak jeden řádek kódu může znamenat naprosto úžasné věci. Některé motivují kromě zvědavosti i peníze, ať už jsou důvody jakékoliv – zde je několik tipů, jak se vlastní pílí dostat mezi ajťáky. 

Existuje několik způsobů a cest. V informačních technologiích nejsou důležití jenom programátoři, ale i testeři nebo projektoví manažeři. V tomto příspěvku se zaměřím na cestu první – programátoři. Samozřejmě nejpřímější cesta, jak se stát programátorem je vystudovat VŠ tohoto zaměření a o té se tu bavit nebudeme. 

Programování není o samotné znalosti syntaxe jazyka – tedy jaká slova daný programovací jazyk užívá a jak se správně řadí do vět, ale také o algoritmizaci (tvorbě přesného popisu, který definuje jistý proces – můžete si představit recept) a architektuře počítače (jak vlastně spolu všechno uvnitř komunikuje na té nejnižší úrovni). Není třeba se vrhnout po hlavě do všech částí, stačí začínat krůček po krůčku.

Výběr správného programovacího jazyka

Většinou záleží na preferencích člověka, který programovací jazyk se mu zalíbí, ale dle mého názoru na seznámení se s programováním je ideální Python. Nejčastěji se používá na práci s daty, ve vědě, při programování backendu, ale společně s frameworkem Django s ním naleznete výborné uplatnění na trhu práce. Můžete samozřejmě začít rovnou s Javou, C# nebo C++, ale cesta bude rozhodně pomalejší.

Programovat, programovat a programovat
              
Nejlepší způsob, jak se naučit programovat, je samozřejmě programovat. Zdá se to sice banální, ale pokud nebudete procvičovat, nikam se neposunete. Po Xtém cvičení, psaní kódu pro vás už bude rutinou a napsat cyklus bude záležitostí pár minut. Před přechodem na objektově orientované programování, doporučuji vymyslet si vlastní jednoduchý program, který vám usnadní nějakou tu rutinní činnost a zkuste si jej napsat. A nezapomeňte – i neúspěchy se člověk učí.  Časem, jak začnete řešit složitější problémy, začnete pronikat do algoritmizace a získáte představu, jak to funguje vevnitř.
Internet, studnice moudrosti

Sama za sebe mohu doporučit kurzy na stránce www.coursera.com – konkrétně Interactive programming with Python nebo Python for everybody – obzvláštně Python for everybody je velmi volným vstupem do programování. Na stejné stránce naleznete i zajímavé kurzy k jiným programovacím jazykům. Kurzy jsou sice placené, ale Coursera nabízí finanční pomoc pro studenty a další, kteří si nemohou dovolit kurz zaplatit. Pokud nechcete pouze jeden kurz, můžete rovno absolvovat celou specializaci a získat další souhrnný certifikát.

Dalším agregátorem kurzů je www.udemy.com. Kurzy jsou taktéž placeny, ale čas od času bývají velké slevy, po kterých jeden kurz vyjde i na 10 – 12 dolarů.

Samozřejmě můžete využít i tutoriálů, kterých je plný internet a jsou zdarma. Pokud si rádi hrajete, určitě zkuste programovací hru http://www.checkio.org/ . Není vhodná pro úplné začátečníky, ale na druhou stranu, je to výborná cesta pro odvážné, jak do programování skočit po hlavě.

Slečny pozor!
V Čechách se angažuje několik organizací, které se snaží pomoci holkám, slečnám a ženám, prosadit v IT. Například Czechitas - http://www.czechitas.cz pořádají často víkendové workshopy či intenzivní kurzy programování. Teď v březnu začíná intenzivní kurz C#. Nesmím opomenout také projekt Rails Girls, které snaží holkám přiblížit Ruby on Rails a nebo PyLadies - http://pyladies.cz - které se zaměřují na Python.

Takže nebojte se toho a směle do programování.

0 komentářů:

Děkujeme za Vaši návštěvu na našem blogu! :)