Kolik si říct peněz na pohovoru?

9:22 Acantha 0 Comments




Dnes se dotkneme citlivějšího tématu a to peněz. Jak se často říká, peníze jsou až na prvním místě, bohužel i finanční faktor rozhoduje, zdali je uchazeč na pozici vybrán, přestože je jinak kvalifikován dobře. Firmy mají na každou pozici vymezený budget, který se snaží dodržet. Samozřejmě jsou pozice, kdy je firma ochotna zaplatit téměř cokoliv.

Jaké je Vaše finanční očekávání?
 

Pokud jste byli někdy na pohovoru, zcela jistě jste se touto otázkou setkali. Pro mě osobně je to nejméně příjemná část pohovoru, a proto jsem se na ni vždy pečlivě připravovala. Příprava má dvě fáze – vlastní finanční potřebu a průzkum trhu. 

Chcete-li pracovat jako zaměstnanec je zjištění vlastní finanční potřeby velmi jednoduché – sečtete všechny finanční náklady (nájem, pojištění, jídlo, průměrné měsíční ošacení a úspory – tedy částku, kterou si chcete měsíčně spořit) a přičtěte k této částce přibližně 20%. Těchto dvacet procent je rozumný polštář pro zábavu a další menší výdaje. Pokud platíte s drahou polovičkou či spolubydlícími nájem na půl, můžete snížit náklady na bydlení. Nezapomeňte, takto vypočtená částka by měla být vždy dolní hranicí vašeho rozmezí. Nejlépe se platovému rozmezí úplně vyhněte – navrhněte částku a případně dodejte, že jste o platu ochotni jednat. Často totiž skončíte na dolní hranici, i když by to nebylo nezbytně nutné.


Jestliže plánujete pracovat jako externista na živnostenský list, do sumy zahrňte i 20 – 25 dní dovolené. Nejjednodušší způsob je očekávaný měsíční příjem vypočtený podle předchozího odstavce vynásobit 13 (tedy 12 měsíců + dovolená) – tak získáte očekávaný roční příjem. Pokud tento roční příjem rozdělíte mezi pracovní dny – průměrně 21 – 23 měsíčně – získáte cenu za man-day. Pokud volíte formu kontraktu, je lepší navrhovat cenu za man-day (8 hodin práce), nežli operovat v měsíčních částkách. 

Realita vs. očekávání

Druhým krokem je samotný průzkum trhu. Užitečným pomocníkem v porovnání platu je dotazník pro průzkum platů na stránkách práce.cz  - Průzkum platů. Dotazník umožňuje celkem přesné vyhledání pozice a průměrných platů. Za poplatek 99 Kč je k zakoupení detailní analýza platových podmínek na zadané pozici – dle mého názoru, se tato analýza vyplatí v případě, že měníte práci primárně kvůli lepšímu platu.  Poskytne vám pak dobrý odrazový můstek a jistotu, že částka, o kterou si chcete říct, není naprosto přes čáru. Další možnost je zkusit vyhledávat v různých pracovních fórech či skupinách. Vždy se najdou ochotní lidé, kteří vám poradí. 

Vodítkem pro odhadnutí výše platu, je také částka deklarovaná v inzerátu. Zde však pozor, někdy je rozmezí opravdu široké. Firmy si nechávají prostor v platovém ohodnocení jak pro juniory tak seniory. Další aspekt, který by měl uchazeč zvážit, je samotný výkon na pohovoru. Toto platí však spíše pro ty, kteří danou práci chtějí, jelikož je to jejich vysněné zaměstnání. Snížení platového očekávání vám může dát jistou výhodu. Dejte si však pozor a netlačte svůj plat příliš nízko, výsledek může být kontraproduktivní. 

Co dělat, když jsou vaše měsíční náklady vyšší než průměrný plat na danou pozici? Pokud čekáte nějaký zázračný recept, bohužel takový není. Buď musíte snížit své životní náklady nebo aspirovat na pozici s vyšším platovým ohodnocením nebo hrát vabank, a doufat, že to vyjde.

0 komentářů:

Děkujeme za Vaši návštěvu na našem blogu! :)